Landelijke actiedag voor Oekraïne

Op maandag 7 maart is de landelijke actiedag voor Oekraïne. Op radio en televisie wordt er veel aandacht aan besteed, gesterkt door vele lokale initiatieven.

De benefietactie voor Oekraïne heeft al 21,4 miljoen euro opgehaald. Dat is bekendgemaakt bij de start van de landelijke actiedag op radio en tv. Op tien radiozenders en op sociale media loopt sinds 06.00 uur Radio555. In de avond is op NPO 1, RTL 4 en SBS het televisieprogramma Samen in actie voor Oekraïne te zien. Doel van de actiedag is om zoveel mogelijk geld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne op te halen.

Radio 555
De zenders NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM!, Sublime en 100% NL vormen maandag samen Radio555. Dj’s van de radiozenders zijn de hele dag in wisselende combinaties te horen.

De dj’s doen verslag van de inzamelingsactie en geven ruimte voor persoonlijke verhalen. De NOS verzorgt nieuwsupdates over de situatie in Oekraïne.

Luisteraars kunnen tussen 06.00 uur en 21.00 uur een nummer aanvragen in ruil voor een donatie of direct doneren via de website radio555.nl. De opbrengst van de reclameblokken, die gevuld worden met speciaal gemaakte spotjes, gaat ook naar Giro 555.

Televisie
Het televisieprogramma Samen in actie voor Oekraïne begint om 20.30 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps, bekend van feestact Snollebollekes en tv-programma Chansons!. In de studio ontvangen Eva Jinek en Jeroen Pauw gasten aan hun talkshowtafel.

Dionne Stax en Britt Dekker doen verslag vanuit het landelijk actiecentrum van Giro 555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In Beeld en Geluid in Hilversum wordt ook verslag gedaan van acties op sociale media.

Om 23.00 uur eindigt de landelijke actiedag op televisie met de bekendmaking van het opgehaalde bedrag.

Lokale initiatieven
Er zijn tal van lokale initiatieven die aansluiten bij de landelijke actiedag. Kijk voor meer informatie op www.radio555.nl.

(bron: NOS)

Relevant nieuws