Kermis in kleiner formaat gaat door

De gemeenteraad heeft vanavond besloten de Weerter kermis door te laten gaan, maar wel onder zeer strikte voorwaarden. Zo moet de openbare orde en veiligheid te allen tijden gegarandeerd kunnen worden. Verder ging de raad akkoord met een verwacht financieel tekort vanwege allerlei noodzakelijke maatregelen in verband met corona, openbare orde en veiligheid en een andere organisatie van de kermis.

De kermis vindt plaats van vrijdag 24 tot en met woensdag 29 september.

Veiligheid
De veiligheidsplannen van de kermis zijn akkoord bevonden door de brandweer, politie en Veiligheidsregio. De kermis is volgens de regels van het RIVM een doorstroomlocatie. De bezoekersnorm voor zo’n evenement is een bezoeker per 5 m² (met onderling 1,5 meter afstand). Via crowdcontrol en werken met gescheiden bezoekersstromen is het mogelijk dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen afstand te houden. Alle maatregelen worden dagelijks geëvalueerd, waar nodig vindt bijsturing plaats. Indien de veiligheid van bezoekers in gedrang komt zal zeker overwogen worden om de kermis stop te zetten.

Drie omheinde kermispleinen
Dit jaar is de Weerter kermis vooral een regionale familiekermis gericht op bezoekers uit Weert en omstreken. De kermis vindt plaats op het Bassin, Kasteelplein en het grasveld bij de stadsbrug. Vanwege de kleinere opzet is ruimte voor 10% van het reguliere bezoekersaantal. Op de drie omheinde ‘kermispleinen’ mogen in totaal 2500 bezoekers gelijktijdig aanwezig zijn. Toezicht op bezoekersstromen Het monitoren van de bezoekersstromen gebeurt via telcamera’s en fysieke controles. Boven de in- en uitgangen staan telcamera’s die personen tellen vanaf 1.50 meter lengte bij het betreden en verlaten van een kermisplein. Dit betreft meestal kinderen tot en met 12 jaar, zij hoeven geen 1,5 meter afstand tot elkaar en volwassenen te houden. Personen onder de 1.50 meter worden dus niet meegeteld bij de 2.500 bezoekers. Zodra de telcamera’s constateren dat het plein vol is, kan het plein fysiek worden afgehekt door beveiligers die toezicht houden. Als het vol is, zijn de beveiligers bevoegd om mensen de toegang tot het terrein te weigeren.

Wachttijden bij ingangen
Het publiek moet rekening houden met wachtrijen bij de ingangen van de kermispleinen. Bij drukte is het mogelijk de pleinen individueel af te sluiten. In de wachtrij wordt vanwege de 1,5 meter afstand een maximaal aantal mensen toegelaten. Er is geen maximale wachttijd.
Bij een te lange wachtrij worden bezoekers weggeleid. Via borden, kermisapp en de kermiswebsite is live te volgen of een plein vol is. Buiten de kermisterreinen zijn sanitaire voorzieningen aanwezig.

Gebruik kermis Weert app en druktemeter
De oproep aan alle bezoekers is om voor vertrek de kermis weert app te downloaden en/of de druktemeters te controleren op www.kermisweert.nl. Op de toegangswegen naar Weert staan borden met informatie over de drukte op de kermis.

Overige kermissen in september
In het kerkdorp Stramproy gaat de kermis ook door, de kermis in kerkdorp Swartbroek gaat niet door. De Stramproyer kermis vindt plaats van zaterdag 11 tot en met dinsdag 14 september 2021. De openingstijden zijn: zaterdag en zondag van 13.30 tot 00.00 uur, maandag en dinsdag van 14.30 tot 00.00 uur. Op de traditionele locaties: Kerkplein en een gedeelte van de Julianastraat, is het mogelijk om coronaproof een kermis te organiseren. Het kermisplein word omheind met hekken met 1 ingang en uitgang. Bij de in- en uitgang staat een druktemeter en in de poorten hangen telcamera’s. Het publiek moet rekening houden met eventuele wachtrijen bij de ingang van het plein.

Voor meer info over de kermis, zie: www.kermisweert.nl.

Relevant nieuws