Coalitieprogramma ‘Samen Doen’ ondertekend

Het formatieproces van de drie partijen Weert Lokaal, VVD en D66, die de afgelopen weken aan een gezamenlijk programma hebben gewerkt, is afgerond. Het coalitieprogramma ‘Samen Doen: Eerlijk, Sociaal en Ambitieus’ werd dinsdag 31 mei ondertekend. Tegelijk werden de kandidaat-wethouders voor het nieuwe college van de drie partijen voorgesteld.

Formateur Martijn van den Heuvel van Weert Lokaal: “Eerlijk, sociaal en ambitieus, deze drie woorden typeren niet alleen de inhoud van ons programma, maar zeker ook de wijze waarop wij met de partijen zijn gekomen tot dit programma. En dat is fijn, een goed begin is immers het halve werk.”

Het coalitieprogramma is te bekijken en downloaden op weert.nl/coalitieprogramma.

Programma ‘Samen Doen: Eerlijk, Sociaal en Ambitieus’
De partijen schetsten het programma op hoofdlijnen. Ze bouwen verder op het fundament dat de afgelopen jaren is neergezet en kijken vooruit naar ontwikkelkansen voor Weert. De strategische visie ‘Verwonder je in de groene thuishaven Weert’ heeft een stip op de horizon gezet. De vijf waarden van deze visie krijgen in het programma, in goede balans met elkaar, inhoud. Jeroen Goubet, fractievoorzitter van Weert Lokaal: “Mensen hebben elkaar nodig, dat hebben de afgelopen jaren ons opnieuw laten zien. Een gemeente die daarom voor een goede sociale basis zorgt, dat vinden we als Weert Lokaal erg belangrijk. Met dit akkoord gaan we daarin nog meer investeren en daar ben ik erg trots op.” Thomas van Gemert, fractievoorzitter van de VVD, vindt het fijn dat het coalitieprogramma klaar is: “Er ligt een ambitieus programma, waarin we voortbouwen op de ingezette koers van de afgelopen jaren. In de onderhandelingen hebben we elkaar makkelijk gevonden. We gaan de komende jaren samen aan de slag om onze ambities op het gebied van goed wonen en leven en een bloeiende lokale economie waar te maken.” De fractievoorzitter van D66 Patricia van der Vegt legt het accent op ‘eerlijk’, een bouwsteen van het coalitieprogramma: “Eerlijke kansen voor iedereen. Daar gaat deze coalitie voor. We staan namelijk voor grote maatschappelijke opgaven die kansen en uitdagingen bieden. D66 vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. Hiermee gaan we de komende vier jaar aan de slag.”

Kandidaat-wethouders
De drie coalitiepartijen stellen de kandidaat-wethouders voor:

Martijn van den Heuvel, Weert Lokaal
Suzanne Winters, Weert Lokaal
Michèle Ferrière, Weert Lokaal
Wendy van Eijk, VVD
Lizbeth Steinbach, D66

Op de website van de gemeente Weert (klik hier) stellen de kandidaat-wethouders zich kort voor.

Vervolg
Het beoogde college wordt 2 juni tijdens een extra raadsvergadering geïnstalleerd. 7 juni is de eerste collegevergadering van het nieuwe college en worden de portefeuilles per collegelid verdeeld. Een week later worden deze officieel vastgesteld.

Relevant nieuws